Mindful opvoeden

Mindful opvoeden, voor ouders die ontspannen willen opvoeden.

Er is zo veel te doen in een week; een drukke baan, sociale contacten en allerlei andere afspraken alleen al kunnen maken dat er in het dagelijks leven veel van je wordt gevraagd. En onder druk nemen onze opvoedingsvaardigheden af. Deze stress kan een bron worden van allerlei kleine of grotere spanningen tussen jou en je kinderen en/of partners onderling.

Deze training is geschikt voor ouders met kinderen van 0-19 jaar die zich meer ontspannen willen voelen. Bijvoorbeeld voor ouders waarbij het vinden van de balans tussen werk – privé steeds een uitdaging is. Maar ook ouders van kinderen met aandacht-, of regulatieproblemen, ouders met stress rondom echtscheiding of ouders met kinderen die meer zorg vragen. Dat betekent niet dat deze onderwerpen in de cursus expliciet aan bod komen. Tijdens deze cursus krijg je handvatten hoe je als ouder kunt omgaan met de opvoedstress die hierdoor (of door andere oorzaken) kan ontstaan. Lees hier over de training: Interview Susan Bögels JM 2014

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst na 2 maanden. Voor de training proberen we een kennismakingsgesprek te organiseren waarin we informatie geven over de training en kijken naar wat je wilt bereiken.

In de Mindful opvoeden training leer je vanuit meer rust en aandacht je rol als opvoeder uit te voeren, met name rondom eventuele spanningen of conflictsituaties met je kind(eren). Mindfulness is aandacht geven aan ieder moment zonder oordeel. Het Mindful opvoeden programma bestaat uit psycho-educatie over het effect van stress op de opvoeding en uit oefeningen in aandachtig ouderschap. Het is een actieve aanpak die uitgaat van de krachten die mensen al in zich hebben. Je leert zelf iets te doen aan je gezondheid en welbevinden. De training wordt in een groep gegeven waarbij de deelnemers dagelijks thuis oefenen. Hierdoor ontwikkel je een buffer tegen stressvolle opvoedingssituaties en kan er kalmte in het gezin gebracht worden. Je leert goed voor jezelf te zorgen, de basis voor goed ouderschap. Verder leer je zonder vooroordelen met eventuele problemen van je kind om te gaan en acceptatie en mededogen in de opvoeding te brengen.

In de training doe je het volgende:

  • Begeleide aandachts-en concentratieoefeningen
  • Bewegingsoefeningen
  • Oefenen om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten.
  • Uitwisselen van ervaringen in de groep
  • Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te kunnen oefenen

Er is wetenschappelijk onderzoek naar de training gedaan waaruit blijkt:

  • Blijvende vermindering van lichamelijke en psychische klachten
  • 50% minder terugval na depressie
  • Veel beter kunnen ontspannen
  • Meer energie, levenslust, en geluk
  • Beter om kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties in gezin en opvoeding
  • Beter om kunnen gaan met problemen bij het kind
  • Betere ouder-kind relaties

Op dit moment wordt er geen groepstraining aangeboden vanuit DoeKRACHT. De Mindful opvoeden training kan wel incompany aangeboden worden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Individuele coaching op basis van Mindfulness is ook mogelijk en de investering per sessie is € 87,50.

Een kennismaking, waarin we nagaan of er een “klik” is en doelen vaststellen, is vrijblijvend. Is er na de kennismaking geen “klik” met de trainer en gaan we niet met elkaar verder dan volgt er geen factuur (sessie tarief) voor deze kennismaking. Gaan we wel met elkaar verder dan wordt dit contact gezien als de eerste sessie waarvoor een factuur volgt.

Neem contact op voor aanmelding of meer informatie via het contactformulier.

Leestip; het nieuwste boek “Mindful opvoeden in een druk bestaan”  van Susan Bögels. Bij haar volgde ik de opleiding tot mindful parenting trainer.

In 2013 deed ik de opleiding tot mindful parenting trainer. Ik schreef toen over wat ik leerde: “Ik vat het leerproces tijdens het doen van deze opleiding Mindful Opvoeden samen met het woord ‘glimlach’. Ik merkte dat ik vriendelijker naar mezelf ben geworden. En ik denk ook vriendelijker naar anderen. Als mijn zoontje bijvoorbeeld boos wordt en het niet lekker gaat met hem zie ik niet zozeer meer zijn dwarsigheid maar meer zijn onmacht en frustratie. Dit helpt in het maken van contact met hem. Meestal geef ik hem eerst een knuffel. Al wil ik ook nog wel eens op hem mopperen. Ik kan meer contact maken met mijn eigen gevoel en dat van een ander. Eigenlijk wordt het leven hier een stuk eenvoudiger van. Dit verhaal is niet af. Mijn proces ook niet. Er zijn nog altijd ups en downs en ik merk dat ik dat meer accepteer. En dat is al heel prettig.” René Blom 2013