MYMIND; Mindfulness voor jongeren met autisme

DoeKRACHT heeft zich naast de Mindful Parenting gespecialiseerd in mindfulness bij voor kinderen en jongeren met een vorm van autisme.

MYmind is een aangepaste mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren met autisme (ASS). Trainer René Blom heeft meegeschreven in de publicatie van het onderzoek: MYmind: Mindfulness training voor jongeren met ASS en hun ouders

Het is een training waarbij verschillende meditatietechnieken worden aangeleerd.

Uitleg voor kinderen/jeugdigen: Tijdens de training leer je hoe je je aandacht goed kan richten. Hierdoor kun je je beter concentreren en leer je je lichaam waar te nemen waardoor je weet hoe het met je gaat. Zo kan je handige keuzes maken en goed voor jezelf zorgen. Dit doen we door allerlei oefeningen te doen.

Het doen van de oefeningen kan mensen met autisme helpen om te ‘herstellen’ van de prikkels die zij door de dag heen opdoen. Vaak  ‘zitten zij snel vol’ door prikkels (geluiden, licht, etc) vanuit hun omgeving. We noemen de oefeningen meditaties, dit betekend dat je de aandacht leert richten. Het doen van de oefeningen kan mensen met autisme helpen om rust te vinden en van daaruit ruimte te creëren voor nieuwe prikkels. Verder kan het doen van meditatie-oefeningen helpen om het ‘dwangmatig denken’  te doorbreken. Veel mensen met autisme hebben de neiging om op een dwangmatige manier te denken, waarbij het ze vaak niet lukt om deze gedachtegang te doorbreken, bijvoorbeeld om te gaan slapen. Daarnaast wordt psychoeducatie gegeven over ASS. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat volwassenen met autisme door de mindfulness-training minder last hebben van dwang-, en piekergedachten en dat in zijn algemeenheid hun klachtenniveau afneemt. (Spek, A. Mindfulness bij volwassenen met autisme, Hogrefe Uitgevers, 2010) Op dit moment loopt er ook onderzoek naar Mindfulness voor kinderen en jongeren met autisme en hun ouders. De eerste resultaten van de training zoals ook bij DoeKRACHT wordt aangeboden zijn gepubliceerd met o.a. René Blom als co-auteur.

MYmind wordt individueel (ouder en kind) gegeven in de praktijkruimte of via beeldbellen bij je thuis. De kosten voor individuele MYmind training of voor (een deel van) het gezin zijn €87,50 per sessie. Een kennismaking, waarin we nagaan of er een “klik” is en doelen vaststellen, is vrijblijvend. Als we niet met elkaar verder gaan zijn er namelijk geen kosten aan verbonden.

Jongere over de training: “Het is leerzaam. Je wordt er rustiger van en kan beter omgaan met jezelf.”

Neem gerust contact op voor aanmelding of meer informatie via het contactformulier.

Extra informatie:

Er is ook een variant van de training voor volwassenen met autisme die aangeboden wordt.

Komt u van buiten de regio Zwolle? Deze trainingen zijn zeer geschikt gebleken om te geven via een beveiligde vorm van beeldbellen. Dus mindfulness training vanuit je eigen huis!